Milyen talaj kell a zöldségeknek, hogy nagyra nőjenek és finom termést hozzanak? Fontos szempont még, hogy  egyszerű legyen gondozni és jól tartsa a nedvességet is. Sokan sokféle talajra vagy talajkeverékre esküsznek – nézzük meg a legfontosabb szempontokat, és vegyük sorra a lehetséges anyagokat, kombinációkat.

 

Optimális tápanyagmennyiség

 

A zöldségek akkor fejlődnek a legjobban, ha a talajban pont a megfelelő mennyiségű tápanyag van – tehát se túl kevés, se túl sok. Talán nem is gondolnád, de a nagyon tápanyagdús talaj sem jó!

A legfontosabb tápanyagok a kálium-, nitrogén- és foszforsók, amelyeket csak oldott állapotban, tehát vízzel együtt képesek felszívni a növények.

Lényegében ezért kell locsolni őket, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a növény egyszerre szomjas és éhes : )

A talaj tápanyagmennyisége, vagyis a benne lévő sótartalom (ne a konyhasóra gondoljunk, hanem az előbb említett tápanyagsóra) akkor optimális, ha bizonyos értékek között mozog.

A legtöbb zöldség esetében ez kb. 100-200 mg / 1000 g (0,1-0,2 g / kg), vagyis 1 kg talajban a sók összes tömege optimálisan 0,1-0,2 g – ez alatt kevés a tápanyag, fölötte pedig túl sok.

 

Hogyan mérhetjük meg a talaj tápanyagmennyiségét?

Aki szeretné pontosan látni, milyen szegény avagy gazdag talajjal van dolga, meg tudja mérni a sótartalmat egy ún. EC mérővel.

Ennek menetét itt most nem részletezzük, a lényeg, hogy ha kevésnek bizonyul a talaj tápanyagtartalma, javítani kell, pl. érett komposzttal, ha pedig túl sok a tápanyag, vízzel át kell áztatni, hogy kimosódjon belőle a felesleges sótartalom.

 

Komposzt: a talaj lelke

 

A komposzt minden tápanyagot tartalmaz, ami egy növénynek csak kell.

Ez élteti a palántáidat, növeszti a terményeidet. Ez a talaj élő eleme a megszámlálhatatlanul sok talajlakó élőlénnyel.

Érdemes különböző komposzt alapanyagokat összekeverni, mert minél összetettebb a komposzt, annál jobb.

Ezek az összetevők lehetnek: fűnyesedék, levelek, szárnyas- vagy marhatrágya, kávézacc és egyéb növényi konyhai hulladékok, ledarált gallyak, sőt, még a vizelet is jót tesz a komposztnak.

Tehát variáld az anyagokat, amennyire csak tudod.

 

Komposzt kertben

A friss kerti komposztot érdemes többször átforgatni, hogy gyorsabban megérjen

 

A komposzt természetes, szerves anyagokat tartalmaz, melyet otthon te is könnyen előállíthatsz, ha van kerted.

Ha nincs kerted, beszerezheted a komposztot attól, akinek van, és vagy már komposztál, és szívesen ad belőle, vagy meggyőzted, hogy komposztáljon : )

A komposztálásról olvasd el ezt a bejegyzést, hogy képben legyél: Komposztálás 1×1 – ha ládakerted van, érdemes komposztálnod!

A lényeg, hogy a komposzt a talajkeveréked legfontosabb és folyamatosan pótolandó összetevője.

 

Tápanyagpótlás

 

A talaj két fő ok miatt folyamatosan veszít a tápanyagtartalmából:

  1. A termesztés során a növények folyamatosan felveszik a tápanyagokat a talajból.
  2. Az esők és locsolás kimossa a tápanyagokat (lefelé elszivárognak).

Ezért a talajba újra és újra pótolni kell a tápanyagokat.

Ennek számos módja lehetséges, pl. műtrágyázás, tápoldatozás, komposzt hozzákeverése.

Én úgy gondolom, érdemes a természetes utat választani, azaz otthon komposztálni és így pótolni a tápanyagokat.

Fontos tudni: csak érett trágyát, illetve komposztot használj, ugyanis a friss szerves anyagok nemhogy nem gazdagítják a talajt, de még el is vonhatják a tápanyagokat, (pl. nitrogént) tőle!

 

Mit érdemes tudni a talajbaktériumokról és talajgombákról?

 

Csak dióhéjban megemlítve, a talajbaktériumok nagy szerepet játszanak abban, hogy a növények gyorsan juthassanak felszívható tápanyagokhoz, mivel ők végzik a szerves anyagok lebontását.

A gombák is gőzerővel részt vesznek a lebontásban, megbirkóznak a bonyolultabb vegyületekkel is, pl. cellulóz. Bizonyos gombák vizet és tápanyagot „szállítanak” a gyökérzetnek, ez pedig óriási segítség a fejlődő haszonnövényeknek.

Léteznek ún. baktériumtrágyák, melyekkel javítható a talajunk, és adhatunk egy plusz lendületet a zöldségeink növekedésének, fejlődésének.

 

Savas, lúgos – Foglalkozzunk a pH-értékkel?

 

A zöldségek nem olyan érzékenyek a talaj kémhatására, mint pl. a dísznövények.

Általánosan elmondható, hogy jellemzően a semleges pH-jú (7 pH) talajokat kedvelik.

Egy hobbikertben, különösen a jó talajkeverékkel ellátott magaságyásban nem kell a pH-értékeket méricskélni. 

Ha azt látjuk, hogy szépen kikel és megmarad pl. a fejes saláta vagy a paprika, nagy baj nem lehet se a pH-értékkel, se a sótartalommal.

 

A talaj szerkezete – levegőzés és vízmegtartás

 

A termőtalaj szerkezetének két nagyon előnyös tulajdonsága, ha

  • jó a vízmegtartó képessége – segíti a növények folyamatos tápayagfelszívását
  • laza, levegős szerkezetű – segíti a gyökérzet oxigénfelvételét

 

Ezt a két tulajdonságot javíthatuk tőzeggel, tőzegmohával, illetve ásványi anyagokkal, pl. perlittel vagy vermikulittal.

 

Tőzeg, tőzegmoha

 

A tőzeg néhány ezer év alatt alakul ki növényi törmelékből, levegőtől elzárt, vízzel borított területeken.

Rengeteg tőzeg keletkezett az utolsó jégkorszak után visszamaradt mocsarakban, Írországtól Észak-Németországon át a Balti térségig, de nálunk is fellelhető. Régóta bányásszák, leginkább tüzelésre használták.

Alapvetően kétféle tőzeget különböztetünk meg: felláptőzeg és síkláptőzeg.

A felláptőzegek a mohanövényekből (Sphagnum, tőzegmoha) alakultak ki, kiválóan alkalmasak kertészeti talajjavításra, mert laza, könnyű szerkezetűek és jól újranedvesíthetők.

A síkláptőzeg, a Magyarországon is megtalálható tőzegtípus, már kevésbé alkalmas talajjavításra, mert csak nehezen nedvesedik újra, és sok esetben gyomosodnak is.

Figyelem! Magyarországon a tőzeg fokozottan védett, tilos begyűjteni. Csak bizonyos területeken, az erre engedéllyel rendelkező cégek termelhetnek ki tőzeget.

tőzeg

Észak-Európában jó minőségű tőzeget bányásznak

 

Környezetvédelem és tőzegkitermelés

Fontos megjegyezni, hogy a tőzeg – a hosszan tartó keletkezési folyamatok miatt – nem megújuló anyag.

Ezért ajánlatos felelősséggel vásárolni, és csak annyit használni belőle, amennyit szükségesnek látsz, semmiképpen sem elpazarolni, elherdálni, netalán kidobni.

A tőzeg kiváltására létezhetnek alternatív anyagok is, pl. lehet helyette szintén komposztot használni, hallottam már a kókuszrostról, kókusztégláról is, de még nem próbáltam.

 

Perlit

 

A perlit ásványi anyag, széles körben használják az építőiparban és a mezőgazdaságban is.

A mezőgazdasági perlit semleges pH-értékű, könnyű, vízmegtartó és talajlazító tulajdonsággal egyaránt bír.

 

Vermikulit

 

A vermikulit hevítéssel előállított természetes ásványi anyag, az építőiparban sokféle felhasználási területe van, pl. nagyon rossz hővezető képessége miatt kandallók, tűzrakók építésénél alkalmaznak vermikulittáblákat.

Gyártása során a vermikulit kőzetet hevítik, amely során felpuffad, ezután könnyű, pattogatottkukorica-szerű szemcsékké alakítják.

A mezőgazdaságban talajjavításra használják, mert „levegősebbé” teszi a talajt: légjáratok alakulnak ki a talajon belül, segítve a gyökerek lélegzését.

Ezenkívül a talaj vízmegtartó képessége is javul.

 

Milyen az ideális talaj a zöldségek számára?

 

Az eddig említettek alapján – nekem mint hobbi ládakertésznek és a hatékony megoldásokat kereső családapának – az ideális talaj

  • megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaz
  • laza, levegős szerkezetű
  • nem tartalmaz gyommagokat
  • jó a nedvességmegtartó képessége
  • könnyű bele ültetni, jól átforgatható

 

Számomra ezt a fajta talajt egy laza szerkezetű, gyommentes talajkeverék adja, amelyben komposztot, perlitet, vermikulitot és tőzeget/tőzegmohát keverek el, majd vízzel belocsolom, és így töltöm bele a kertládába.

 

talaj zöldségeknek

A paradicsom és paprika szemmel láthatóan kedveli a talajkeveréket

 

Mennyi talajra van szükség?

 

Amennyiben egy keretbe foglalt magaságyásod vagy ládakerted van, igen könnyű kiszámolni, csupán a szélesség x hosszúság x magasság paramétereket kell összeszorozni.

Literre kell kiszámolni, mert a térfogat számít, nem a tömeg.

Az összetevőket össze lehet keverni egy kiterített fólián vagy vásznon, talicskában, de kisebb mennyiségeknél elég egy nagyobb vödör is.

Nézzünk néhány gyakoribb kertláda térfogatot (szélesség, hosszúság, magasság cm-ben mért méretre vetítve literben):

  • 10x10x10 cm= 1 liter (ezt csak azért, hogy tisztában legyünk vele, mennyi egy liter)
  • 30x30x30 cm= 27 liter (pl. egy mélyláda pár gyökérzöldségnek – sárgarépának vagy zellernek)
  • 60x60x15 cm= 54 liter (négy részes ládakert, a minimális 15 cm mély talajréteghez)
  • 100x100x15 cm= 150 liter (egy klasszikus, 15 cm magas, 1 négyzetméteres ládakerthez)

 

Hogy kell ezt a talajt pótolni?

 

Ha kissé megfogyatkozott, összeesett a ládában lévő talajkeverék mennyisége, csupán komposzttal kell pótolnod, és kezdődhet az újabb szezon!

A többi összetevő (perlit, vermikulit, tőzeg) „örökös”, soha nem kell pótolnod.

 

A virágföld nem jó?

Ahogy néztem, a nálunk kapható legtöbb virágföld is túlnyomó részt tőzegből áll (valószínűleg nem kifejezetten tőzegmoha, hanem egyéb típusú tőzeg).

De érdemes megnézni a csomagoláson, hogy még mit tartalmaz a keverék a tőzegen kívül.

Sokhoz adagolnak műtrágyát és homokot, ezekre a ládakertnél nincs szükség, különösen ha bio minőségben akarsz termeszteni.

Gyártanak bio termesztéshez is alkalmas virágföldet, ez is jó lehet a talajkeverékedhez.

Igazából te döntöd el, mennyire hagyatkozol a különböző tanácsokra.

 

Összefoglalva, nálam ez a lényeg:

  • komposztból (a fő tápanyagokból) legyen elég a talajban (min. ⅓ rész)
  • a talaj legyen laza szerkezetű (ne tartalmazzon földet, homokot)
  • ne legyen tele gyommaggal, mert fáradságos lesz a gazolás (bár még így is sokkal könnyebb, mint a kapálgatás)
  • jól tartsa a vizet – nem szeretek sokat locsolni, és minek kellene pazarolni a drága jó vizet?